Het Gastenhuis in Zwolle, een waardevol bezoek.

Het Gastenhuis in Zwolle, een waardevol bezoek.

Gastenhuis Zwolle

Als recruiter bij Wie Zorgt! heb ik het voorrecht om regelmatig bij verschillende organisaties binnen te kijken. Afgelopen week mocht ik samen met mijn collega Irene Huzen kennismaken bij het Gastenhuis in Zwolle. Dat soort uitjes voelen voor mij altijd als een soort schoolreisje. Een beetje gespannen omdat je nooit weet wat je tegen gaat komen, enthousiast omdat iemand de deuren voor ons openstelt.

We hebben een afspraak met Elma en zo maken wij ook kennis met haar man Gert. Sinds 1 september 2022 leiden zij samen deze prachtige locatie. Hier wonen 22 cliënten met dementie. Elma en Gert vertellen vol passie over het Gastenhuis, de bewoners en hun medewerkers. Het raakt me. De bewoners hebben alle mogelijkheden om mee te draaien zoals zij willen. Zij mogen helpen in het huishouden als ze dat fijn vinden, maar het hoeft niet. Slapen zij graag uit, dat kan! Is je ritme in de war en ben je een nacht wakker? Ook geen probleem.

Samen met de wijk worden er op verschillende manieren allerlei mooie projecten georganiseerd, en is het Gastenhuis ook echt onderdeel van de wijk. Daarnaast is er een open deuren beleid. Bewoners kunnen dus naar buiten wanneer zij dit willen.

Elma, Gert en hun team hebben met toewijding en passie een omgeving gecreëerd waarin de bewoners zich thuis voelen en de mogelijkheid hebben om hun leven op hun eigen manier te leiden. Het huis voelt levendig aan, en het open deuren beleid zorgt ervoor dat de bewoners zich vrij kunnen bewegen en deel kunnen nemen aan de gemeenschap. Zo zien wij een mevrouw van 95 jaar die helpt met de was opvouwen. Een andere mevrouw ligt een beetje te dommelen in het zonnetje op de bank. Iemand leest de krant en andere bewoners zijn aan het koffie drinken. Gezellig!

Wat me ook opviel is hoeveel waarde er wordt gehecht aan de kleine dingen die het leven betekenisvol maken. Het hondje dat rondloopt, de geur van verse koffie, het geluid van mensen die met elkaar praten; het zijn deze details die het verschil maken en het Gastenhuis een warme en huiselijke plek maken.

Ik wil dan ook graag Elma en Gert bedanken voor hun gastvrijheid. Ik heb genoten van jullie verhalen en van jullie mooie huis. Het Gastenhuis is voor mij een plek waarin elke persoon, ongeacht hun leeftijd of gezondheidstoestand, de kans krijgt om een leven te leiden vol waardigheid, liefde en verbondenheid.

Margriet Kroezen
Margriet Kroezen, 06-506 249 30

Hoe kan ik je helpen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbief!