Meld u aan voor de nieuwsbrief

  Meelopen met: Rayonmanager Mariska van Rheenen van Wie Zorgt!

  Meelopen met: Rayonmanager Mariska van Rheenen van Wie Zorgt!

  Meelopen met: Rayonmanager Mariska van Rheenen van Wie Zorgt!

  ‘Ik zorg dat mensen in de zorg weer een leuke baan vinden’

  MEPPEL - In de rubriek ‘meelopen met’ laat RondOm Vandaag mensen aan het woord met een bijzonder beroep. Zij nemen u graag mee tijdens hun werkdag en gunnen u een kijkje in de keuken. Deze keer is dat Mariska van Rheenen. Als rayonmanager van Wie Zorgt! helpt ze zorgmedewerkers aan een baan en onderhoud ze bovendien contact met zorgaanbieders: “Mijn dag is geslaagd als een medewerker op een fijne plek werkt en daarmee de clienten goede zorg kan bieden.”

  In eerste instantie start Mariska van Rheenen haar carrière in de zorg, eerst voor mensen met een beperking, later ook in de thuiszorg. Daar groeit ze door tot leidinggevende, iets wat op haar lijf is geschreven. Als door herstructurering haar functie vervalt komt Mariska aan de beeidmatige kant te werken, dit is op dat moment ook prettig om dit zo goed te combineren is met haar jonge gezin. Maar op een gegeven moment beginthet toch weer te kriebelen om weer meer met mensen werkzaam te zijn. “Ik mistte het contact met de werknemers,” vertelt ze, “Ik vond het altijd prachtig om op een coachende manier bezig te zijn met zowel de medewerkers als indirect ook met de clienten, dus ik was op zoek naar een functie waarin ik mij op die manier kon inzetten.”

  Mariska besluit te solliciteren bij Wie Zorgt!, een uitzend en detacheringsbedrijf dat dicht bij haar hart ligt, en wordt aangenomen als Rayonmanager Friesland en Groningen: “Het mooiste van mijn baan vind ik de verantwoordelijkheid die ik heb, maar tegelijk ook de vrijheid hier. Je bent voor het gehele rayon verantwoordelijk. Om bijzonderheden te bespreken kan ze altijd terugvallen op een van de collega’s. Haar baan is geen dag hetzelfde!

  Mariska werkt op het moment veel thuis, maar is ook nog wel wat onderweg. Als rayonmanager heeft ze contact met twee verschillende klanten. Aan de ene kant zijn dat zorgmedewerkers die op zoek zijn naar een baan: “Een medewerker krijgt bij Wie Zorgt! eerst Margriet, onze recruiter, aan de lijn. Zij kijkt of de sollicitant bij ons bedrijf past en of wij die persoon kunnen helpen. Als dat zo is, stuurt ze hen door naar mij.” Om een goed beeld te krijgen bij de nieuwe medewerker spreekt Mariska graag met ze af, maar door de uitbraak van het coronavirus gaat dat niet zo makkelijk.

  Toch vindt Mariska juist die persoonlijke gesprekken heel belangrijk en is ze in het begin van de crisis op zoek gegaan naar manieren om elkaar toch te ontmoeten: “Uiteindelijk bleek dat wandelen wél kon. Ik spreek met de medewerker af bij hen in de buurt en dan gaan we daar een wandeling maken. Zo leren we elkaar kennen.” Natuurlijk komt het ook voor dat Mariska videobelt met een nieuwe sollicitant.

  Die persoonlijke verbinding blijkt ook uit de visie van Wie Zorgt!. Ze vinden mensenwerk heel belangrijk en weten als geen ander dat de vraag daarna steeds verandert. Niet alleen door de zorgvraag en de sociale omgeving, maar juist ook door regelgeving en politieke besluiten. Daarom werkt Wie Zorgt! persoonsgericht en leveren diensten op maat. Mariska: “Dat betekent voor onze medewerkers dat ze zelf kunnen bepalen hoe flexibel ze ingezet willen worden. We kunnen voor ze op zoek gaan naar een vaste baan, maar ook kan de medewerker als uitzendkracht werken waardoor ze juist verschillende locaties kunnen zien. Wat de medewerker wil is altijd leidend. Als je op zoek bent naar vastigheid, dan zullen we ons best doen om dat te vinden, maar als je op zoek bent naar flexibiliteit, bijvoorbeeld omdat je ook vaker thuis wilt zijn, dan gaan we je op die manier helpen.”

  Tijdens het gesprek weegt Mariska af wat ze voor de sollicitant kan betekenen. Als de medewerker past binnen Wie Zorgt! en het bedrijf hen kan helpen met hun specifieke wens gaat Mariska aan de slag. Dat doet ze ondere andere door een CV op te stellen en contact te zoeken met zorgaanbieders die op dat moment extra inzet nodig hebben.

  Contact met zorgaanbieders is namelijk de andere kant van Mariska’s werk: “Dat is  soms wel lastig,” geeft ze toe, “Je moet op zoek gaan naar die klik, naar een verbindende factor. Dat is soms wel even zoeken.” Van haar voorganger kon ze een deel van haar netwerk overnemen en in de afgelopen jaren heeft Mariska ook zelf contacten in de zorgwereld kunnen leggen: “Van gehandicapten- en ouderenzorg tot specialistische ggz-zorg en ziekenhuiszorg, we proberen een zo’n groot mogelijk deel van de zorg te helpen. We streven er dan ook naar om elke medewerker op een leuke plek te plaatsen, maar sommige functies zijn veel zeldzamer dan anderen.”

  Toch lukt het Mariska vaak om een goede match te maken: “Dat zijn van die kleine geluksmomentjes. Als je een medewerker kunt plaatsen op een plek waar zij het naar hun zin hebben en waar het bedrijf tevreden met ze is, dan heb ik mijn werk goed gedaan.” Het werkt van Mariska eindigt overigens niet wanneer ze een medewerker heeft geplaatst: “We vinden het ook heel belangrijk om contact met ze te houden. Door af en toe een appje of een belletje met de vraag hoe het met ze gaat, bijvoorbeeld. Zo houd je die band warm en weten ze ook dat ze altijd bij ons terecht kunnen als er iets speelt op hun werkplek of in hun privé-leven.”

  Mariska’s werk is dus heel divers; van wandelafspraken met potentiële werknemers, tot telefoongesprekken met zorgaanbieders in heel Friesland en van het inplannen van hun uitzendkrachten tot het bepalen van een strategie. Hoewel het werk van een rayonmanager misschien klinkt als een eenzaam bestaan heeft Mariska juist veel contact met haar collega’s: “We hebben een ontzettend gezellig en hecht team. Als er lol te maken valt, is er lol en als er hard gewerkt moet worden, zetten we allemaal een tandje bij. Ik heb echt het gevoel dat ik mijn collega’s kan vertrouwen en dat we voor elkaar klaar staan. Dat maakt mijn werk zeker nog leuker.”

  Benieuwd wat Mariska voor jou kan betekenen? Neem dan vooral contact op met Wie Zorgt! Ga naar www.wiezorgt.nl, mail naar sollicitaties@wiezorgt.nl of bel met Mariska zelf (06-10045441).