werken op een Covid-19 afdeling.

werken Covid-19

Als recruiter krijg ik dagelijks nieuwe vacatures binnen. Met wat eigen onderzoek, door ervaring en door de gesprekken met de organisatie zelf, krijg ik vaak wel een goed beeld van de inhoud van de vacature. Dat helpt natuurlijk in mijn zoektocht naar de ideale kandidaat. Echter hoe weet ik nu of de organisatie ook bij jou als kandidaat past. Dat is immers net zo belangrijk. Of misschien zelfs nog wel belangrijker.

Daarom vind ik het altijd zo fijn om iemand van de werkvloer te spreken. Deze medewerker kan mij meer vertellen over hoe een dag er nu werkelijk uitziet, maar ook hoe de sfeer ergens bijvoorbeeld is.

Zo sprak ik deze week een medewerker die als helpende op de Covid-19 afdeling van het ziekenhuis werkt.  Ik heb  alle filmpjes, blogs en interviews wel voorbij zien komen. Maar hoe is het nu echt?

Kiara vertelt: “Wanneer je dienst start begint deze met de overdracht. Er staat vaak nieuw personeel op de werkvloer dus iedereen moet op de hoogte zijn van de patiënten. Daarna is het tijd om je beschermende kleding aan te trekken. Alle collega’s helpen elkaar. En dat maakt dat je al meteen een band voelt met je collega’s. Je weet allemaal wat je te wachten staat als je door die deur loopt. Maar samen kunnen wij het aan.”

Als helpende word je gekoppeld aan een verpleegkundige of ben je de “zwevende keep” wat betekent dat jij bijspringt waar het nodig is.  Je zorgt bijvoorbeeld dat al het beschermende materiaal bijgevuld wordt of dat de bakken met “smerige” kleding wordt weggebracht. Maar je ondersteunt ook bij het wassen van de patiënten of het rondbrengen van het eten. Het is lichamelijk geen zwaar werk, volgens Kiara. Maar je bent wel je hele dienst bezig.

Waar Kiara aan moest wennen, was het feit dat je niet even snel wat kunt drinken als je dorst hebt. Of iets kunt eten. Dan zou je je namelijk weer moeten omkleden en daar is geen tijd voor. Na haar dienst drinkt ze dan ook vaak zo anderhalve liter water weg.

“Waarom doe jij dit werk zo graag?”, vraag ik haar. Kiara weet het meteen. “Omdat je er echt toe doet. Er liggen patiënten uit het hele land in het ziekenhuis. Zij hebben geen familie of vrienden in de buurt. En de verpleegkundigen zijn zo druk, dat zij geen praatje kunnen maken. Ik ben er wel! Ik kan even een hand vasthouden als iemand verdrietig of angstig is. Ik kan naar iemand luisteren. En ik ben er zodat iemand niet alleen hoeft te sterven. Het is intens verdrietig om zoveel mensen te zien sterven. Ik kan iemand helaas niet beter maken, maar ik kan er wel zijn voor diegene.  En dan blijkt weer hoe fijn dit team is. We voelen allemaal hetzelfde. We zijn een hecht team, we maken ook wel grapjes tussendoor. Maar bovenal steunen we elkaar als het even teveel is.”

“Dat maakt dat ik na mijn dienst moe, maar voldaan naar huis rij.”

Wil jij graag iets betekenen in de  strijd tegen Covid-19? Wie Zorgt! kan je hulp goed gebruiken. Klik hier voor een overzicht van onze vacatures.

 

werken Covid-19

 

Hoe kan ik je helpen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbief!