Zorgsector is komende jaren even banenmotor-af

Zorgsector is komende jaren even banenmotor-af

Posted on December 08, 2015

Telegraaf, dinsdag 8 december

door Jurry Brand en Paola van de Velde

AMSTERDAM -

De zorgsector in ons land geldt al jarenlang als banenmachine. Want: we worden met z'n allen steeds ouder en dus is er meer zorg nodig. Maar de komende jaren hapert de banenmotor.

  De zorg- en welzijnsector was in de laatste twintig jaar tot aan 2014 met recht een banenmachine, zo becijferde het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. De werkgelegenheid in de zorg steeds jaarlijks met 2,7%, die in welzijn met 2,3%.

  Krimp

  Maar de komende jaren is het beeld even anders. De komende twee jaar valt er nauwelijks groei te verwachten. Zelfs krimp, zegt ROA-onderzoeker Didier Fouarge. En dat terwijl een aantal jaar geleden een veelgehoord advies was: ga toch de zorg in, daar liggen de banen voor het oprapen. "Maar de grote bezuinigingen in de sector hakken erin", zegt Fouarge.

  Loopbaanadviseur Yentl Witteman nuanceert dat beeld wel: "Vooral zorgpersoneel met een opleiding op mbo 1 en 2 niveau komt nu moeilijk aan de bak. Maar op hoger niveau en dan met name de medische kant, niet in de begeleidende taken zoals aan- en uitkleden en schoonmaken, is er wel veel vraag naar zorgmedewerkers. Zo staan er honderden vacatures voor wijkverpleegkundigen open. Ook is er een tekort aan mbo-V'ers op niveau 4 en hbo-V'ers op niveau 5, die complexere zorg kunnen bieden, zoals wondverzorging of stoma's aanleggen. In dit geval loont het dan ook zeker om bijscholing overwegen of een extra opleiding te behalen."

  Grijze druk

  Ook Fouarge waakt ervoor om jongeren af te raden om de zorg in te gaan. Zeker omdat in de prognoses van het ROA de vraag naar zorgpersoneel na 2017 weer stijgt. Als er nu allerlei jongeren afhaken, is er straks weer een groot tekort aan personeel.

  "Met de grijze druk in de toekomst zit er waarschijnlijk weer groei in de werkgelegenheid. "En vergeet ook niet: ook nu zijn er nog delen van de zorg waar er nog voldoende perspectief is, zoals de universitaire opleiding voor diergeneeskunde en tandheelkunde."